9 Adımda Korkularımızla Başa Çıkmanın Yolları
Korku Nedir?
Korku, temel olarak bir tehlike ya da tehlike düşüncesi karşısında duyulan kaygı, üzüntü olarak tanımlanıyor. Fakat daha derinlemesine incelersek; korku aslında beyinde yaratılan ve kötü sonuçlar doğuracağı düşünüldüğü için hareket alanınızı kısıtlayan, bazen de güzel deneyimler yaşamanızın önünde engel oluşturabilen bir olgu.
Korkunun Belirtileri Nelerdir?
Korktuğunuz şeyleri “korku” olarak adlandırabilmek oldukça önemli. Bunun için de korkunun belirtilerini bilmekte fayda var. Korktuğunuz şey ile karşılaştığınızda ya da yaşadığınızda bu belirtileri kendinizde gözlemleyebilirsiniz:
- Kalp atışının hızlanması,
- Nefes almada zorluk çekme,
- Endişe ve panik hali,
- Terleme,
- Bayılacak gibi hissetme,
- Güçsüz hissetme,
- Ortamdan kaçmayı isteme.
Gün içerisinde birçok farklı duygu durumuna maruz kalıyoruz. Bu duyguların bazıları kendimizi iyi hissetmemizi sağlasa da bazıları hareket alanınızı kısıtlayıp pek çok güzel deneyimi ertelememize neden olabiliyor. Korkular da çoğu zaman hayatınızı olumsuz etkileyen, hareket alanınızı kısıtlayan duygulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Korkularla yaşamak istemediğinizin ve bu durumdan kurtulmak için yollar aradığınızın farkındayız. O zaman size korkularınızı yenmenize yardımcı olabilecek önerilerimizi sıralamaya başlayalım.
İşte korkularınızı yenmek için 9 adım:
- Hissettiğin korkunun farkına var. Bu adım, diğer hepsinden daha önemli. Çünkü eğer korkunun farkına varmazsan, diğer hiçbir adım işe yaramayacaktır.
- Korkunun farkına vardığın zaman, dur. Derin bir nefes al. Onu hisset.
- Kendini, yeni bir araziyi keşfe çıkan bir gezgin yerine koy. Tüm dikkatini korkunun üzerine ver ve ona odaklan. Korkunun nasıl olması gerektiğini düşünmekten ziyade, onun gerçekten nasıl olduğu hakkında merak duygusu hisset. Hiçbir harekette bulunmadan, sadece korkunu incele. Bu sayede, korkun artık bilinmeyen bir yabancı olmaktan çıkar.
- Kendi kendine sakinleştirici şeyler söyle. Her ne kadar deli saçması gibi gelirse gelsin, kendine “Bunu yapabilirim” veya “Bu da geçecek ve ben hayatıma devam edeceğim” gibi sözler söyle.
- Otomatik olarak aklına gelen düşüncelere odaklanma. Korku dolu düşüncelerin hiçbiri rasyonel değildir ve sana zerre kadar yardımı dokunmaz. Bu yüzden, bu olumsuz korku dolu düşüncelere odaklanmak yerine nefesine odaklan. Oturuyorsan kalk, dolaş, hareket et. Yerinden kalktığın zaman da 6. adımdakileri yap.
- Ne istediğine odaklan ve onunla bağlantı kur. Değişimin gerçekleşmesi için; eski ve korku dolu halinden kurtulma arzunun, alışkanlıklarından daha kuvvetli olması gerekir. Kendine sürekli olarak odaklanma arzunu ve bunun neden önemli olduğunu hatırlat.
- Kafanda korkularına yenik düşmenin sonuçlarını ve korkularına rağmen adım atabilmenin sonuçlarını karşılaştır. Tekrar soruyorum: Sen hangisini daha çok istiyorsun? Burada seçim sadece senin.
- Şimdi bilinçli ve erdemli bir seçim yap. Tebrikler! Artık korkularından bir adım daha arınmış durumdasın. Korkuların yerine, gerçek arzu ve isteklerinin doğrultusunda bir seçim yaptın. Kendi başarını takdir et.
- Korkundan tamamen arınmış olmayabilirsin. Hatta büyük ihtimalle olmayacaksın da. Ama bu adımları her attığında bir tık daha korkularından özgürleşmiş olacaksın. Korkunla yeniden karşılaşman halinde şunu düşün: Her karşılaşmanız, senin bir adım daha fazla açık ve sevgi dolu olman için bir fırsat. Korkun tekrar meydana çıktığında, onu bir misafir gibi karşıla. Onun seni arzu ve isteklerinden alıkoyamayacağını kendine hatırlat. Sonra da onu kendi yoluna uğurla gitsin.
Bu süreç sadece 1-2 dakikanı alacak. Bu adımları her izlediğinde işin zamanla daha da kolaylaşacaktır.
Şule DİLAN