
Dengeli Yaşama Sanatı: Lagom
İsveç’e özgü olan Lagom felsefesi, İsveççeden farklı dillere çevirirken anlamında kayıplar da olsa yaklaşık olarak “ne çok az ne çok fazla, tam kıvamında” olarak çevirebiliriz. Kelimenin Viking terimi olan laget om’dan geldiğine ve bal şarabıyla dolu bir boynuzu, herkese mutlaka en az bir yudum düşmesine dikkat ederek elden ele dolaştırma geleneğinden türetildiğine inanılır.
“Neyin yeterli olduğunu biliyorsanız aşırıya kaçmak neden?”
Lagom yasası dengedir, dengelemektir. Hayatını belli bir dengede tutmak, sadeleşmek, uyum sağlamaktır. İsveçliler lagom’u modadan iç mimariye, yemekten aile yaşantılarına kadar hayatlarının her bölümüne başarılı bir şekilde uyarlamışlardır. Her işlerini aşırıya kaçmadan, strese girmeden, ayrım göstermeden, eşitlikçi bir biçimde yapmaya özen gösterirler. Mesela, iş hayatlarında fika dedikleri bir tür molaları bulunur. Öğle tatillerine ek olarak her sabah ve öğleden sonra kahveleri ile birlikte 15 dakikalık bir fika’nın tadını çıkarırlar.
Aile yaşantılarında ise yine aynı şekilde dengeye önem verirler. İsveç, 1974 yılında anneye özel doğum izni yerine ebeveynlik iznini getiren ilk ülke olmuştur. 1995 yılında ise sadece babaların kullanabildiği bir “baba ayı” ortaya çıkmış ve günümüzde iki ebeveyn için de ayrı olarak üçer aylık izinler aile politikalarında yer almıştır. Bu da İsveç’in ebeveynler arasındaki dengeyi ve eşitliği korumaya özen gösterdiğinin kanıtı niteliğindedir. Sosyalleşmeye çokça önem verilen bu felsefede, genellikle arkadaşlar ve aileler ile kalabalık piknikler ve yemek partileri düzenlenir, doğa yürüyüşüne çıkılır hatta birlik ve beraberliğin oluşturulmasının sağlandığı çeşitli festivalleri de vardır.
Peki siz Lagom’u hayatınıza uyarlamak için ne gibi şeyler yapabilirsiniz?
1- Gardırobunuzu ayıklayın: Bir şeyi uzun zamandır giymiyorsanız onu önümüzdeki haftalarda giyme görevi edinin. Eğer hala eliniz gitmiyorsa bu, o eşyayı dolabınızda çürütmek yerine ihtiyacı olanlara verebileceğinizin bir göstergesidir.
2- Evinizdeki fazlalıklardan kurtulun: Çok büyük bir şey yapmamız tabii ki şart değil fakat uzun zamandır tamir edemediğiniz o eşyayı ya da değiştirilmesi gereken o ampulü takmanızın tam zamanı.
3- Açık hava aktivitesi deneyin: Daha önce hiç açık hava aktivitesi yapmadıysanız lütfen ona bir şans verin. Doğada geçirilen birkaç saat insanı sakinleştirir, temiz hava almanızı sağlar; eğer yalnız başınıza çıkmaya karar verdiyseniz uzun zamandır aklınızı kurcalayan o düşüncelerin çözülmesini bile sağlayabilir.
4- “Räkna till 10” yani 10’a kadar sayma yöntemini deneyin: Yeni bir şey satın almak istediğinizde, 10’a kadar sayın ve buna gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına o süre içerisinde karar verin. Sadece bir kere şans verip bunu deneyin!
5- Fredagsmys’inizin tadını çıkartın: Mys, İsveççede rahatlık anlamına gelen bir kelimedir. Bu alışkanlık sağlıklı yaşam ve hafta içi olan erken yatma kavramından uzaklaşıp genelde cuma akşamları veya hafta sonları yapılan bir aktivitedir. Sevdiğiniz insanlarla birlikte en sevdiğiniz abur cuburlarınızı yanınıza alıp en sevdiğiniz pijamalarınızı giyip film keyfi yapabileceğiniz bir aktivitedir.
Lagom’u hayatınıza uyarlayarak iş ve hayat dengenizi iyileştirebilirsiniz, evlerinizdeki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz, bilinçli bir tüketici olabilirsiniz, sevdiklerinizle olan ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz ve en önemlisi daha mutlu, daha dengeli bir yaşam sürdürebilirsiniz.
Şeyma ZARZAVATÇIOĞLU
Yazarın diğer yazısı için:
İzleyebileceğiniz 10 Romantik Film