Stresle Başa Çıkma Yöntemleri
Birçoğumuz gün içerisinde koşturup dururuz. İş, ev, çocuğun sorumluluğu, yetişmesi gereken ödevler, ödenmesi gereken faturalar ve bu liste uzar gider. Günlük hayatımızdaki stres büyür de büyür. Stresin etkileri hem ruh sağlığınızı hem de fiziksel sağlığınızı olumsuz anlamda etkiler. Baş ağrısı, uykusuzluk veya yorgunluk, erken yaşlanma, gibi fiziksel rahatsızlıklarınızda stresin etkisi oldukça fazladır. Size vermiş olduğum önerilerle stresi minimuma indirebilirsiniz. Stresle başa çıkma yöntemleri:
1.MEDİTASYON YAPIN
Meditasyonun birçok faydası olduğu gibi stresimizi azaltmamızda oldukça iyi bir yöntem. Nefesimizi kontrol ederek günlük hayatın karmaşasından uzaklaşıp, kendimizi daha iyi hissedebiliriz. 3.500 yetişkini kapsayan bir araştırmaya göre, 8 haftalık bir meditasyon programı sonucu bu kişilerdeki depresyon, anksiyete ve ağrılarında gelişim yaşandığını ortaya çıktı. 8 hafta boyunca farkındalık meditasyonu yapan katılımcılarda, stresten kaynaklanan enflamasyon (yangı) da azaldığı gözlemlendi. Stresle başa çıkma yöntemleri listemizde en başta yer alan meditasyon son zamanlarda çok yaygınlaşmaya başladığını söyleyebiliriz.
2.UYKUNUZU DÜZENE SOKUN
Uyku düzenimize dikkat etmemiz aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya özen göstermemiz bizi daha zinde enerjik ve mutlu bir insan olmamızda etkilidir. Dünya sağlık örgütünün araştırmasına göre; Yetişkinler günde 8 saat uyku almaları idealdir. Ergenlik öncesinde çocukların gecede en az 11 saat, yeni doğmuş bebeklerin ise 18 saat uyuması gerekiyor. Ergenlik çağındaki çocuklar ise gecede 10 saat uyumalıdır.
3.ZAMAN YÖNETİMİ YAPIN
Zaman birçoğumuz için çok kıymetlidir. Zamanımızı iyi yönetirsek kendimizi de ihmal etmemiş oluruz. Burada dikkate edeceğimiz hususlar; kararlı olmamız istikrarlı olabilmemiz içinse; kapasitemize ve kişilik özelliklerimize uygun gerçekçi bir program yapabilmemizden geçiyor.
4.AŞIRI GENELLEMELERDEN KAÇININ
Tek bir olaydan hareketle, bütüne yönelik olumsuz düşünceler geliştirmeyip. Bütün gemileri yakmamalıyız. Örnek verirsek; Sınavım kötü geçti, ben bu sene sınıfı geçemeyeceğim gibi. Oysa bu sınavım kötü geçti ama diğer sınavlara daha iyi hazırlanabilirim tarzı düşünce daha yapıcıdır. Kişinin kendi kendine yaptığı bu tarz olumsuz düşünceler zaman geçtikçe otomatikleşir ve olumlu bir içerikle kolaylıkla yer değiştirmez.
5.DENGELİ BESLENME
Hem sağlımız açısından hem daha dingin birey olmamız için yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Çay, kahve, çikolata, kakao, asitli içecekler kendiliklerinden strese yol açan besinlerdendir. Bu besinler, stres tepkisini başlatan kimyasal maddeler içerirler. Uyanıklık ve hareketliliği artırırlar. Dolayısıyla bu besinlerin yerine ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları meyve tüketilebilir.
Eda YAMAN
İlginizi Çekebilir: